Nisu pomogli Kolindi u kampanji, nego stranačkom računu HDZ-a

Zagreb, 07.12.2014 - Donatorska vecera predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic

 

Na zagrebačkoj i splitskoj donatorskoj večeri za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar-Kitarović pred fotoreporterskim objektivima pozirala je sva sila HDZ-ovih simpatizera iz svijeta politike, sporta, estrade, poduzetništva – od Igora Štimca, Hrvoja Maleša, Mislava Bezmalinovića, Dinamove braće Zorana iZdravka Mamića, Ivice Šurjaka, Josipa Botterija Dinija, Domagoja Maroevića, Zvonimira Mihanovića, Darija Jurišića, glumice Matije Prskalo, pa do cijelog niza bivših i sadašnjih HDZ-ovih dužnosnika i direktora koji su, bez iznimke, listom obećali novčano pomoći HDZ-ovu kandidatkinju.

Gdje su nestali

Pravo je pitanje gdje su netragom nestali mnogi donatori koji su se uslikali na večerama i zašto i njihovih imena nema u izvješću koje je zaključeno puno kasnije nego što su održane obje večere? Na listi donatora nalazi se 418 osoba i tvrtki, a prema prijašnjim izjavama HDZ-ovih dužnosnika samo ih je na večerama u hotelu “Westin” i splitskom “Atriumu” bilo više od 1200. Još 300 bilo ih je u Osijeku gdje se, primjerice, Ante Šimić, direktor osječke Tržnice, nalazi na popisu, dok drugog kavalira Ivice Kirina nema, usprkos njegovu javnom priznanju da je “donirao novac dami da postane predsjednica”.

– Tko tu laže? Gdje su nestali donatori? – pitamo glasnogovornika kampanje Mladena Pavića.

– U izvješću su objavljene, bez iznimke, sve uplate koje su pristigle na naš račun do 18. prosinca. Ako nekog nema, znači da nije uplatio donaciju, nema drugog odgovora. Konkretno, za Zdravka Mamića znamo da je uplata sjela prije dva dana, dakle nakon ovog roka, i ona će biti prikazana u izvješću koje moramo predati 26. prosinca do ponoći – tumači Mladen Pavić.

No, prema objašnjenju Hrvoja Marušića, vlasnika “Dental centra Marušić” i splitskog vijećnika HDZ-a koji je bio zadužen za organizaciju večere u “Atriumu”, čini se da je većina donacija uplaćena stranci, a ne kandidatkinji u čiju je čast večera održana.

– Mi smo na večeri našim prijateljima dali mogućnost da se odluče kome će uplatiti novac. Hoće li to biti poseban račun gospođe Kolinde otvoren za kampanju ili pak račun HDZ-a, budući da po zakonu imamo pravo kao stranka cijelu godinu primati donacije. Nije tu bilo nikakvog keša, ni kuverti, bože sačuvaj, niti se uplaćivao novac nekoj firmi posredniku – veli Marušić.

Podatak da je donatorske večere svoje predsjedničke kandidatkinje HDZ iskoristio kako bi popravio svojufinancijsku situaciju i pritom imena donatora držao u tajnosti sve do ožujka iduće godine, kad po zakonu moraju predati DIP-u financijsko izvješće o radu stranke, kao i donacije, za Dragana Zelića iz GONG-a je svakako vrlo znakovito, ali ne i nezakonito.

Podaci u ožujku

– Zakon nije prekršen jer i stranke imaju pravo na donacije, no definitivno je neobično da organiziraju večere tobože u čast svoje kandidatkinje, a novac spremaju na svoj račun. To pokazuje da im je neugodno zbog nekih donatora i da s njihovim imenima ne žele izlaziti u javnost za vrijeme kampanje, nego tek iduće godine u ožujku, kad njihovoj kandidatkinji ni na koji način ne mogu naštetiti – mišljenja je Zelić.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s