Nakon Josipovićeva pisma, Leko saziva sjednicu Predsjedništva Sabora

 

Predsjednik Sabora Josip Leko, na osnovi pisma koje mu je uputio predsjednik RH Ivo Josipović tražeći da se u Saboru osigura konsenzus oko uvođenja preferencijskog glasovanja, sazvat će sjednicu Predsjedništva Sabora na kojem će izložiti predsjednikove stavove. Ovo je, kaže, prvi put u njegovu mandatu da mu predsjednik države piše pismo.

Leko objašnjava da je predsjednik Josipović proveo istraživanje javnosti o različitim političkim pitanjima te uočio da većina građana želi preferencijalno glasovanje.

– Ja sam već posljednjih nekoliko mjeseci u nekoliko nastupa u javnosti zahtijevao da se omogući jači utjecaj građana na to tko će ih zastupati i predstavljati u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Također sam u nekim javnim nastupima govorio da se kompromitira politika i političari kada dužnosnik, a posebno zastupnik, u situaciji kada je optužen ili u istrazi može aktivirati zastupnički mandat. Jednostavno je bilo potrebno donijeti promjene koje će suspendirati zastupničku mogućnost dok traje takva situacija.

Predsjednik Josipović u sklopu tog istraživanja uočio je da je većina hrvatskih građana za ovo što sam i ja govorio pa upozorava parlament da je vrijeme da se nađu predstavnici klubova, odnosno da se pokuša naći konsenzus u Saboru kako bi već za ove izbore mogli uvesti preferencijsko glasovanje za zastupnike u Hrvatski sabor, ali i inače za predstavnike predstavničkih tijela – objašnjava Leko te dodaje da će na sjednici Predsjedništva koju planira sazvati ovaj tjedan izložiti stajalište predsjednika RH “koja su legitimna i legalna, ustavna i tražiti da se na to očituju u svojoj odgovornosti za dizanje ruke u hrvatskom parlamentu”.

Podsjeća da se u saborskoj proceduri nalaze tri prijedloga oporbenih zastupnika za izmjene izbornog zakonodavstva i da čeka stajalište Vlade o njima. Predsjednikovo pismo, dodaje Leko, vidi kao “pokušaj da se u Hrvatskom saboru počne razgovor”.

 

Izvor: Večernji list

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s